Hjelp til deg under 18 år

Mange barn og unge opplever dessverre å bli utsatt for seksuelle overgrep av noen de står nær eller kjenner. Du er derfor ikke alene. Et overgrep mot et barn kan aldri forsvares, og er alltid den voksnes skyld.

De fleste av oss som deltar i Faen Heller har opplevd å misbrukt av noen vi stolte på. Vi vet derfor hvor vanskelig det kan være å fortelle 'hemmeligheten' til andre.  Mange sliter med skyldfølelse og tror kanskje at de selv er skyld i at overgrepet i det hele tatt fant sted. Mange får problemer med angst for å være nær andre mennesker, og får ofte problemer ellers i livet og på skolen.

All skylden og angsten gjør at altfor få tør å si fra om hva som har hendt med dem. Ofte skjuler man det som har hendt og later som om alt er fint, når man i virkeligheten har det fryktelig vondt. Som regel blir det aldri bedre før man får snakke ut om det vonde som har hendt. Det kan derfor gjøre godt å få snakket ut om hva man føler, selv om det kan virke fryktelig skummelt. Har du ingen nære venner eller voksne du stoler på finnes det mange som gjerne lytter til det du har å fortelle.

Du kan du ta kontakt med de døgnåpne støttetelefonene. Både den landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte og Kontakttelefon for barn og unge har åpent døgnet rundt for barn og unge og er helt gratis å ringe fra fasttelefon. Du kan også sende inn din melding på e-post hvis du synes det er for vanskelig å snakke i telefonen.

Hvis du ønsker kan du også ta kontakt med oss i Faen Heller. Vi har flere rundt om i landet som gjerne lytter til historien din, og som vil tro på det du har å fortelle.

Helsehjelp for barn og unge

For deg som er under 18 år og har behov for helsehjelp finnes det flere muligheter. I mange kommuner er det nå opprettet egne helsestasjoner for ungdom med både lege, helsesøster og jordmor. Her kan du få hjelp og veiledning, og du slipper å bestille time på forhånd. De fleste helsestasjoner for ungdom er også gratis. Bor du på et sted uten helsestasjon for ungdom kan du snakke med helsesøster på skolen som vil hjelpe deg. Du kan også henvende deg til din fastlege.

Hver kommune har også egen, eller samarbeid med en pedagogisk-psykologisk (PP) -tjeneste i tilknytning til skolen. Hvis du er fylt 15 år kan du på eget initiativ henvise deg selv til PP-tjenesten uten samtykke fra foreldre. Er du under 15 år må foreldre eller foresatte samtykke i en slik henvisning.

Er det behov for det kan PP-tjenesten eller fastlegen din henvise deg til barne og ungdomspsykiatrien (BUP) der du bor, som gir psykiatrisk behandling til barn og ungdom i mer samensatte situasjoner. Har du fylt 16 år har du selvstendige pasientrettigheter, som blant annet innebærer at lege, psykolog eller helsesøster ikke kan ta kontakt med foreldre uten ditt samtykke. Unntaket er ved fare for liv og alvorlig skade.

Du kan finne mer informasjon om helsetilbud til unge på nettsiden Ung Helse. Der vil du også finne en oversikt over hjelpetelefoner spesielt for unge.

Skriv ut denne siden

Nyhetsbrev fra Faen Heller

Meld deg på for å motta vårt nyhetsbrev