AKTUELT
Hvorfor faen heller
Nyheter
Artikler
NETTBUTIKK
Foredrag
Presseskriv
I medienes søkelys

ARRANGEMENTER
10. oktober 2006
Sponsorer 2006
13. oktober, 2005
Sponsorer, 2005
8. oktober 2004
Sponsorer, 2004
8. oktober 2003
Sponsorer, 2003

FRA LESERNE
Legg ut hemmeligheten
Spørsmål og Svar
Støtteerklæringer
Dikt
Gjestebok

DIVERSE
Kontakt oss
Avdelingskontorer
Nyttige linker
Kurs/Aktiviteter
Monicas Minnepris

TRENGER DU HJELP?
Hvem kan jeg kontakte?

SSOI
Stiftelsen mot seksuelle overgrep og incest


Stor stemme med stort engasjement!

 

 

Gunnhild Sundli fra Gåte er en av Faen Hellers engasjerte medkjempere. I fjor var hun med både på seminaret og konserten, og kommer også i år for å støtte oss i denne kampen. Jeg tok en prat med henne for å høre litt mer om hva som ligger bak denne kampånden.

 

Jeg har en engasjert jente i den andre enden av telefonrøret, og jeg føler at jeg buser ut med et dumt spørsmål allerede i første forsøk. Hvorfor Faen Heller er en viktig sak å støtte er en selvfølgelighet for Gunnhild. Hun har siden hun var liten, og hørte om at seksuelle overgrep fant sted, vært opptatt av at det var fælt og galt. Hun tror på at problematikken er viktig å snakke mye og høyt om, for å få det frem i lyset, slik at det blir lettere å se at det foregår. Gunnhild har tro på at man må begynne så tidlig som mulig. ”Hvis en 10-åring som blir utsatt for seksuelle overgrep, får høre av de voksne på skolen, at det er galt, er det lettere for barnet å skjønne at det er overgriperen som gjør noe galt, å bli tryggere på å kunne si ifra. Til for eksempel helsesøster.” Hun mener at helsesøstre burde i større grad ta ansvar for å informere barn om seksuelle overgrep.

Det er vanskelig å finne noe svar på hvordan man kan få bukt med ”udyret”, det synes Gunnhild også. En ting er hun sikker på, det hjelper ikke ene og alene at overgriperne får lange fengselsstraffer, det starter ikke der. Man må begynne i bunn. Den eneste medisinen er å sette søkelyset på seksuelle overgrep og incest, tidlig. Slik at barn og unge skjønner at det er galt.

At vi som jobber med Faen Heller selv er utsatte mener Gunnhild er en viktig faktor. Hun sier at hun aldri kan forstå 100 % hvordan det er å bli utsatt for seksuelle overgrep. ”Det er sterkt å være vitne til hva dere har klart. Det å se at dere vil stå i mot gir en ærlig nerve. Det kan komme så mange fagpersoner man vil, men de kan aldri være det dere er!”

Når jeg spør om hva hun synes om profileringen vår, at vi bruker et så provoserende uttrykk som Faen Heller, kommer det et kontant svar fra sangfuglen; ”Råtøft!” Hun synes det er et sterkt utsagn som sier veldig mye. ”Det gir en kampfølelse, at vi er sterke og finner oss ikke i det!” Jeg sier meg enig, og kjenner at jeg gleder meg i det jeg legger på røret, for den 8. oktober kommer Gunnhild til Olavshallen med sin sterke røst i ekte Faen Heller ånd!

 

Av: Hildegunn Gansmo, 27. september 2004.

NYHETER

10.06.2007:
Liv og latter!

6.06.2007:
Husk, husk!!

19.05.2007:
Billettene lagt ut!

5.05.2007:
Facebook!

26.04.2007:
Dato for høstens happening!

14.10.2006:
Kari mottok Hedersrosen!

14.10.2006:
Velkommen vi sier til deg!

13.10.2006:
Norge rundt!

13.10.2006:
Prisen gikk til Aud!